Spel is de taal van het kind
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij de therapeut spel als middel gebruikt om een kind te begrijpen en te helpen zich verder te ontwikkelen. Voor kinderen is het vaak nog te moeilijk of te spannend om te praten over wat hen dwars zit. Spelen is voor kinderen een natuurlijke en veilige manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en trauma te verwerken. Spel is de taal van het kind. Spelen bij een speltherapeut helpt het kind (en de ouder) zijn of haar eigen gedachten en gevoelens beter te begrijpen. En dat geeft het kind weer zelfvertrouwen en veerkracht.
Hoe starten we speltherapie met uw kind?
- Kennismaking: We starten met een e-mail- of telefoongesprek om je kind aan te melden.
- Intakegesprek: Ouder(s) vullen thuis een vragenlijst in. Daarna volgt er een intakegesprek waarin we kennismaken en ik de werkwijze verder zal uitleggen. Vervolgens kunnen we 3 spelsessies inplannen.
- Kennismaking met spel: Je kind heeft drie spel-sessies om aan mij en de spelkamer te wennen. Deze spelsessies geven inzicht in de thema’s en problematiek van het kind.
- Behandelplan: Na deze drie sessies bespreken we wat ik heb waargenomen. In dit gesprek beslissen we of speltherapie de juiste behandeling is of dat er mogelijk iets anders nodig is.
- Start van de behandeling: We beginnen met de behandeling, waarbij om de 5 a 6 sessies evalutiemomenten met de ouders plaatsvinden.
- Ouder-betrokkenheid: Ouders zijn cruciaal in het proces. Regelmatig oudercontact vind ik heel belangrijk en draagt in grote mate bij aan het welslagen van de therapie.
- Afronding: Wanneer de klachten verminderd of over zijn, ronden we in overleg af. Het is ook mogelijk om met de leerkracht nog een extra overdrachtsgesprek te hebben.
Speltherapie Goud Waard heeft de praktijk in Voorthuizen.